Želvy - úvod

Výskyt :


Tato vyhynutím asi nejvíce ohrožená želva žije na velmi malém území

na severovýchodním cípu ostrova Madagaskar.



Popis :


Stavbou těla je velmi podobná želvě paprsčité. Na rozdíl od ní ale nemá žádnou paprsčitou kresbu. Vyznačuje se výrazně klenutým krunýřem a pomalým pohybem na „vysokých“ nohách. Je celá šedo-béžově zbarvená a pod hlavou na plastronu má výrazně vyčnívající štít. Želvy váží od 8 do 10 kg a

měří mezi 35-40 cm. Samci jsou oproti samicím větší. Mláďata jsou tmavší s výraznými švy mezi jednotlivými štítky.



Způsob života :


Želva je aktivní brzy ráno a k večeru. Přes den je schovaná pod keři a nízkými stromy. Obývá suché

lesy a savany. Potrava se skládá z různých travin, sukulentů, bylin a listů nízkých keřů. Jídelníček

občas doplňuje i spadaným ovocem a vyschlým trusem divokých prasat. Pohlavní dospělost nastává

u této želvy pozdě – kolem 15. roku života. Samice klade v mírnějším klimatickém období 1-6 vajec

ve 3-4 snůškách. Inkubace trvá dle klimatických podmínek 4-8 měsíců.



Ochrana druhu :


Želvy angonoka jsou ve volné přírodě kriticky ohroženy vyhynutím celé populace, která čítá přibližně

400 jedinců. Ohrožují je uměle zakládané požáry a nepůvodní zavlečené druhy zvířat (krysy, psi apod.). Oblast kolem Baly Bay je od roku 1997 národní rezervací. V roce 1986 byl vytvořen projekt na záchranu tohoto výjimečného druhu. Odchov mláďat byl v roce 1995 bohužel vykraden pašeráky pro nelegální obchod. Organizace proto musela zažínat nanovo. Želva angonoka je chráněná úmluvou CITES 1 a je označena jako ohrožený druh.



Astrochelys Yniphora - želva angonoka


Agrionemys Horsfieldi Astrochelys Radiata Astrochelys Yniphora Centrochelys Sulcata Geochelone Elegans Geochelone Platynota Homopus Signatus Chelonoidis Carbonaria Chelonoidis Denticulata Chelonoidis Chilensis Chelonoidis Nigra Chersina Angulata Malacochersus Tornieri Pyxis Arachnoides Stigmochelys Pardalis Testudo Gigantea Testudo Graeca Testudo Hermanni Testudo Marginata
Želvy - úvod
Druhy želv

© Copyright  zelvy.org



@                 

mapa výskytu        

Afrika