Výskyt :


Tuto jihoamerickou želvu lze nalézt převážně v Argentině, méně častá je

pak v Bolívii a Paraguayi.




Popis :


Výjimečně doroste až do velikosti kolem 40cm, většinou ale délka želvy nepřesahuje 30cm. Základní barva krunýře i těla je hnědožlutá. Světlé štítky karapaxu jsou tmavě ohraničené a mají jemně zoubkované okraje. Mláďata mají na světlých středech štítků několik tmavých skvrn, které postupem času mizí. U dospělých želv jsou na předních nohách výrazně větší šupiny.




Způsob života :


Jedná se výhradně o býložravou želvu. Aktivitu projevuje hlavně na jaře během rána, kdy se živí převážně rostlinami Plantago. V létě strava obsahuje různé trávy, sukulenty a plody. Na jaře si želvy vyhrabou v písčité půdě asi 50cm hluboké nory, ve kterých jsou přes noc a v nejteplejších letních dnech schované. V nejjižnějších částech výskytu želvy hibernují až 5 měsíců v roce. K páření dochází během listopadu až prosince, poté želvy snáší 2-6 vajec ve 3 snůškách.




Ochrana druhu :


S želvami chilskými bylo až do 80.let minulého století volně obchodováno, byly také sbírány jako domácí zvířata a někdy i kvůli jídlu. Želvy jsou ohrožovány hlavně uměle zakládanými požáry při vypalování lesů a chovem domácích zvířat, které likvidují vegetaci v místech výskytu želv. Problémem je i dlouhá doba pohlavního dospívání (až kolem 12.roku života) a nízká míra reprodukce.

Tento druh je zařazen do CITES příloha II.  



Chelonoidis Chilensis - želva chilská


mapa výskytu        

Jižní Amerika
Agrionemys Horsfieldi Astrochelys Radiata Astrochelys Yniphora Centrochelys Sulcata Geochelone Elegans Geochelone Platynota Homopus Signatus Chelonoidis Carbonaria Chelonoidis Denticulata Chelonoidis Chilensis Chelonoidis Nigra Chersina Angulata Malacochersus Tornieri Pyxis Arachnoides Stigmochelys Pardalis Testudo Gigantea Testudo Graeca Testudo Hermanni Testudo Marginata

Želvy dle názvu



@                 

© Copyright  zelvy.org



@                 

úvodní strana druhy-mapa popis želv výběhy prodej želv terária kontakt