Želvy - úvod

Výskyt :


Plocha výskytu těchto velkých želv je velmi rozsáhlá. Rozšířená je ve státech -

Kolumbie, Venezuela, Guyana, Brazílie, Ekvádor, Trinidad a Tobago Bolívie a Peru.



Popis :


Vzhledově je velmi podobná želvě uhlířské. Krunýř je dlouhý a oválný. Má žlutohnědou až tmavě hnědou barvu. Jednotlivé štítky karapaxu mohou být na okrajích černé, dvorce světle žluté, oranžové nebo světlě hnědé. Na předních nohou a na hlavě má žluté skvrny. Samci dorůstají průměrné velikosti 40 centimetrů. Samice 60 až 75 centimetrů. Hmotnost se pohybuje od 10 do 15 kilogramů.



Způsob života :


Pohlavní dospělosti dosahují želvy pralesní v osmém až desátém roce života. Samičky snáší 2 až 15

vajec, které se líhnou po inkubační době trvající 100 až 200 dní. Mláďata jsou po narození velká 4-5 centimetrů.

Potrava sestává z tropických bylin, listů, ovoce, ale také potravy živočišného původu jako slimáci, hmyz, červi apod.



Chov :


Chovné podmínky by měly být podobné jako pro želvu uhlířskou, jen je nutno přihlédnout k velikosti želvy pralesní v dospělosti. Ve výběhu je nutno udržovat trvalou vlhost a teplotu, zrovna jako v pralese.



Ochrana druhu :


Maso želvy pralesní se používá jako hlavní složka některých pokrmů domorodců a je dokonce k mání na trzích některých amazonských měst. Dále ji ohrožují uměle zakládané požáry při kácení deštných pralesů. V Peru je zakázán její vývoz do zahraničí. Je chráněna Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy CITES - příloha II.



Chelonoidis Denticulata - želva pralesní


Agrionemys Horsfieldi Astrochelys Radiata Astrochelys Yniphora Centrochelys Sulcata Geochelone Elegans Geochelone Platynota Homopus Signatus Chelonoidis Carbonaria Chelonoidis Denticulata Chelonoidis Chilensis Chelonoidis Nigra Chersina Angulata Malacochersus Tornieri Pyxis Arachnoides Stigmochelys Pardalis Testudo Gigantea Testudo Graeca Testudo Hermanni Testudo Marginata
Želvy - úvod
Druhy želv

© Copyright  zelvy.org



@                 

mapa výskytu        

Jižní Amerika