Výskyt :


Území jejího rozšíření je poměrně malé : vyskytuje se v jižní Namibii a převážně

v západní části Jihoafrické republiky.




Popis :


Krunýř má vysoce klenutý, oválný s velmi výrazným výběžkem v přední části plastronu (pod hlavou). Marginální štítky jsou světlé s výraznými tmavými skvrnami trojúhelníkovitého tvaru. Zbarvení krunýře je hnědočerné se světle žlutými až oranžovými středy štítků. Uprostřed těchto světlých částí je  tmavá skvrna. Velikost těchto želv se pohybuje od 15 do 25 cm a hmotnost do 2 kg. Samci bývají větší než samice.




Způsob života :


Oblast, kde tyto specifické želvy žijí je písčitá až kamenitá s řídkou vegetací. K páření dochází v průběhu celého roku. Samci jsou při námluvách dosti agresivní. Při bojích o samice využívají výrazně vyvinutý výběžek na přední straně plastronu. Samice klade 1 vejce ve 4-5 snůškách do suchého písku. Vejce má velikost asi 3 cm. Inkubace trvá 100-200 dní. Mláďata jsou velmi ohrožována různými dravci a uměle zakládanými požáry. Velká část jich zahyne ještě před dosažením dospělosti. Potrava sestává z různých travin, bylin a listů nízkých keřů. Při vyrušení a nebezpečí vystřikuje zpod ocasu tekutinu do vzdálenosti až 1 m.




Chov :


V teráriu je potřeba zajistit želvě podobné podmínky jako v přírodě - suché prostředí s miskou na vodu a různými úkryty. Dále je nutno zajistit osvit kvalitním zdrojem UV záření a doplňovat stravu umělým vápníkem. Jako zdroj vápníku jsou ideální jemně mleté vaječné skořápky nebo sépiová kost. Také zelenou stravu je nutné sypat mletým vápníkem. U tohoto druhu je vhodné krmit spíše senem a trávou a vyvarovat se různým pochutinám typu ovoce, zelenina, jogurty apod. Dále je nutno chovat želvy v klidném prostředí - jsou dosti náchylné na stres. V 3-4 nejteplejších letních měsících je možný chov ve venkovním výběhu. Není vhodný chov společně s jinými druhy.




Ochrana druhu :


Jako jedna z mála želv není výrazněji ohrožena vyhynutím - ohrožuje ji hlavně nelegální sběr a uměle zakládané požáry. Je uvedena na seznamu CITES, příloha II.


Chersina Angulata - želva rytířská

mapa výskytu        

Afrika
Agrionemys Horsfieldi Astrochelys Radiata Astrochelys Yniphora Centrochelys Sulcata Geochelone Elegans Geochelone Platynota Homopus Signatus Chelonoidis Carbonaria Chelonoidis Denticulata Chelonoidis Chilensis Chelonoidis Nigra Chersina Angulata Malacochersus Tornieri Pyxis Arachnoides Stigmochelys Pardalis Testudo Gigantea Testudo Graeca Testudo Hermanni Testudo Marginata

Želvy dle názvu



@                 

© Copyright  zelvy.org



@                 

úvodní strana druhy-mapa popis želv výběhy prodej želv terária kontakt