Výskyt :


Želva hvězdnatá obývá rozsáhlá území v Indii, Pákistánu a na Srí Lance. Díky plošně

velkému rozšíření jsou známy tři zbarvením a velikostí odlišné varianty.  



Popis :


Nádherně zbarvená želva s karapaxem ozdobeným žlutými hvězdami na černém podkladu. Paprsky mají okolo osmi ramen vybýhajících ze středu štítků. Samice dorůstají délky mezi 25-35 cm, samci zhruba

20-25 cm. Hmotnost je udávána max. do 5 kg. Samci mají oproti samicím delší ocas a jejich spodní

část těla lehce vydutá, což usnadňuje páření. Štítky krunýře v dospělosti vytvářejí výrazné hrboly -

tzv. pyramidy.



Způsob života :


V přírodě je želva aktivní převážně ráno a večer. V nejteplejší části dne se schovává v křovinách a trávě, kde je díky zabarvení výborně ukrytá. Nejaktivnější jsou želvy v období monzunů, kdy hledají potravu a možnost k páření. Živí se převážně travinami, méně pak kaktusy, květy a spadaným ovocem. Nepohrdne ani potravou organického původu. Samice klade do vlhké hlíny podlouhlá přibližně 4-5 cm velká vejce. Počet vajec se pohybuje od 3-10 ks ve 2-3 snůškách. Doba inkubace je 100-140 dní.



Chov :


Jedná se o vcelku náročnou želvu na chov, jelikož je velice náchylná na různé parazity a nemoci. Proto ji nelze v žádném případě chovat s jinými druhy želv. Chov venku je možný pouze 2-3 nejteplejší měsíce

v roce. Potrava by měla sestávat hlavně ze zelené složky - pampelišky, jetel, jitrocel apod. V zimním období hlavně seno doplněné čínským zelím. Potravu je nutno sypat drceným vápníkem, vhodná je sepiová kost. Želvy také vyžadují poměrně prostorné terárium kvůli rozdílnosti teplot. V jedné polovině by mělo být suché a teplé prostředí, ve druhé naopak chladnější s vyšší vlhkostí. Nutnost je miska na pití a koupání s pravidelnou (nejlépe každodenní) výměnou vody. Zvláště mladým želvám je nutné zajistit zvýšenou vlhkost chovného prostředí. Ideální je rosit mláďata každý veèer při zhasnutém osvětlení a ochlazení prostorů vodou o pokojové teplotě. Želva hvězdnatá nezimuje.



Ochrana druhu :


Želva hvězdnatá je chráněná úmluvou CITES, příloha II.


Geochelone Elegans - želva hvězdnatá


mapa výskytu        

Asie
Agrionemys Horsfieldi Astrochelys Radiata Astrochelys Yniphora Centrochelys Sulcata Geochelone Elegans Geochelone Platynota Homopus Signatus Chelonoidis Carbonaria Chelonoidis Denticulata Chelonoidis Chilensis Chelonoidis Nigra Chersina Angulata Malacochersus Tornieri Pyxis Arachnoides Stigmochelys Pardalis Testudo Gigantea Testudo Graeca Testudo Hermanni Testudo Marginata

Želvy dle názvu



@                 

© Copyright  zelvy.org



@                 

úvodní strana druhy-mapa výběhy prodej želv terária kontakt