Želvy - úvod

Výskyt :


Výskyt této obří želvy je v suchých, skalnatých oblastech Seychelských ostrovů a ostrova Aldabra v Indickém oceánu. Další izolovaná populace se nachází na ostrově Zanzibar.



Popis :


Jedná se o druhou největší suchozemskou želvu. Samci této mohutné želvy měří kolem 120 cm a váží asi 250 kg, samice jsou menší – s délkou do 100 cm a hmotností okolo 150 kg. Krunýř je oválný, vysoce klenutý s minimálními mezerami mezi jednotlivými štíty. Zbarvení krunýře i těla želvy je šedohnědé až šedočerné. Želva má velmi dlouhý krk a silné sloupovité nohy. Na předních nohách má silné šupiny.



Způsob života :


Ve složení potravy těchto želv převažují kaktusy, trnité rostliny, keře a různé traviny – nepohrdnou však ani spadanými plody. Díky dlouhému krku jsou schopni okusovat mladé výhonky až 1 metr nad zemí. Želvy obrovské vydrží dlouho bez vody (až několik měsíců). Za vodou se vydávají až na téměř 20 km dlouhé pochody. Zároveň ale umí velmi dobře plavat. Samice kladou před obdobím dešťů 10-25 vajec ve více snůškách. Doba inkubace je uváděna mezi 100-200 dny. Vejce jsou kulatá s průměrem přibližně 6 cm. Mláďata rostou poměrně rychle, jsou však ohrožována kraby, divokými krysami a jinými dravci.



Chov :


V zajetí (převážně zoologické zahrady) jsou kromě trávy a sena želvy často živeny ovocem, jako jsou jablka a banány nebo rostlinnými peletami.



Ochrana druhu :


V 17. století byla námořníky hromadně lovena pro maso. Díky různým záchranným programům bylo naštěstí zabráněno vyhubení druhu. V současné době je již populace stabilní. Želva obrovská je uvedena v seznamu CITES, příloha II.





Agrionemys Horsfieldi Astrochelys Radiata Astrochelys Yniphora Centrochelys Sulcata Geochelone Elegans Geochelone Platynota Homopus Signatus Chelonoidis Carbonaria Chelonoidis Denticulata Chelonoidis Chilensis Chelonoidis Nigra Chersina Angulata Malacochersus Tornieri Pyxis Arachnoides Stigmochelys Pardalis Testudo Gigantea Testudo Graeca Testudo Hermanni Testudo Marginata

Testudo Gigantea - želva obrovská

Želvy - úvod
Druhy želv

© Copyright  zelvy.org



@                 

mapa výskytu        

Afrika